De legende van de twee wolven

Ken jij de legende van de twee wolven?  
De legende vertelt het verhaal van een oude wijze Indiaan die elke avond bij het vuur met zijn kleinzoon over het leven praatte.

Misschien heb je het al eerder gehoord. Er zijn verschillende versies van deze oude legende te vinden. Ik kwam deze versie tegen en wil het graag met je delen.  
Er was eens een oude wijze Indiaan, die elke avond bij het vuur met zijn kleinzoon praatte over het leven. Op een avond vertelde hij het verhaal over de strijd tussen twee tegengestelde krachten die zich binnen ieder mens afspeelt.
“Zoon,” zei hij, die strijd gaat over twee wolven.
De eerste wolf heet Kwaad. Kwaad is zwart van kleur en staat voor de donkere kant in ons. En dat beslaat alles dat gaat over angst, woede, afgunst, jaloezie, verdriet, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuld, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego.
Deze wolf leeft in ieder mens, hem proberen te negeren heeft geen zin. En blijven zal hij ook altijd, hij hoort bij het leven.”
De Indiaan pauzeerde even, en vervolgde zijn verhaal. Hij wilde zeker weten dat zijn kleinzoon goed luisterde, want dit was misschien wel de belangrijkste les die hij de kleine Indiaan wilde meegeven in het leven. Toen hij zag dat de jongen geïnteresseerd naar hem keek, ging hij verder.
“De andere wolf heet Goed.
Hij is wit van kleur en symboliseert de verlichte kant in ons. De witte wolf staat voor vreugde, vrede, hoop, liefde, sereniteit, nederigheid, saamhorigheid, trouw, nederigheid, compassie, vriendelijkheid, waarheid, grootmoedigheid en geloof.
Ook deze wolf leeft in ieder mens, al is het soms moeilijk om hem te vinden. Maar blijven zal hij altijd, hij hoort bij het leven.”
De kleinzoon dacht even na en vroeg vervolgens: “Maar grootvader, als beide wolven bestaan, en altijd in strijd zijn met elkaar, welke wolf wint dan uiteindelijk?”
De oude Indiaan antwoordde eenvoudig: “De wolf die jij voedt.”  

Wat een prachtige levenswijsheid verteld deze legende. Elke keer dat ik het verhaal lees, zet het mij weer aan het denken.
Wat doet de legende van de twee wolven met jou?
Herken jij jezelf ook in dit verhaal?
Hoe zien jouw wolven eruit?
En welke wolf eist voornamelijk jouw aandacht en voedt jij het meest?